Champignons oogsten
In de handel is het van cruciaal belang om via de kortst mogelijke aanvoerlijnen verse producten te kunnen leveren. Dit geldt zeker voor champignons. Koolen Champignons in Nederland is daarom in de loop der jaren opgehouden met de daghandel. Het oogsten en verwerken van champignons moet op het hoogste niveau worden uitgevoerd. De producten moeten zo snel mogelijk na de oogst worden opgeslagen in de koudeketen.
Koolen Champignons heeft het proces van de oogst tot en met het verpakte eindproduct samen met Bosman Van Zaal op een specifieke manier opgezet. Het proces neemt slechts 30 minuten in beslag. Een van de eerste dingen die de teler deed om het proces te versnellen, was het scheiden van de teelt- en plukprocessen. Bij traditionele champignonkwekerijen worden champignons van bedden in kweekruimtes geoogst. Wij hebben een zeer efficiënt proces ontwikkeld dat vrijwel geheel geautomatiseerd is.
Hoge verwerking
Tijdens de oogsttijd komen de plukkers niet in de kweekruimtes. Een transportband verplaatst de teelttrays naar een oogstruimte, waar de plukkers klaar staan. Hier heeft Koolen Champignons de selectie- en oogstprocessen geoptimaliseerd. Dankzij de automatisering van Bosman Van Zaal kunnen de plukkers de champignons perfect uit de bedden snijden. De bedden worden elke vier uur gedraaid.
In de tussentijd kunnen de champignons die zich nog op de bedden bevinden, met nog eens maximaal 20% groeien. Oftewel 5% per uur. Champignons zijn zeer vatbaar voor schade door machines en kunnen zelfs beschadigd raken wanneer ze met een vinger worden aangeraakt. Daarom moet het oogsten van champignons zeer zorgvuldig worden uitgevoerd en is herverpakken geen optie. De plukkers plaatsen daarom de champignons rechtstreeks in de verpakking die de voorkeur heeft van de klant. Bij het bereiken van het vulgewicht wordt de tray via een andere transportband naar de koudeopslagunit gebracht. De koude lucht voorkomt dat de champignons verder groeien.